PRIMARIA COMUNEI POIENILE IZEI

Judetul Maramures

PREZENTARE LOCALA

    Localitatea Poienile Izei face parte din zona istorico-etnografica denumita "Tara Maramuresului", teritoriu locuit, conform marturiilor arheologice, inca din paleoliticul superior.
    Localiatea Poienile Izei s-a format in bazinul superior al Sieului, data probabila a intemeierii asezarii poate fi estimata in jurul anului 1350, prin interpretarea unor documente ale vremii, dar este atestata documentar din anul 1430 sub numele de Poienile lui Ilies, schimbandu-si in decursul timpului denumirea in Poienile Sieului (1480), Poienile Glodului (1600) si in Poienile Izei din 1968.
    Poienile Izei, este sat de deal, de tip tenacular cu structura risipita, el dezvoltandu-se de-a lungul vailor ce il strabat.
    Biserica de lemn ce dateaza din anul 1604 este monument istoric si de arhitectura de interes international, ea fiind inclusa pe lista de monumente UNESCO.
    Satul a pastrat structura traditionala caracteristica asezarilor de deal, formata din nuclee in care gospodariile sunt compacte, aglomerate de-a lungul celor doua drumuri principale, precum si de mai multe ramificatii cu gospodarii dispersate sau chiar izolate, regasindu-se parcelarul autentic si structura gospodariei taranesti autentice, strans legata de ocupatia principala a locuitorilor, cresterea animalelor ci culturile agricole.

    Elemente ale cadrului natural
    Din punct de vedere geografic, teritoriul administrativ al comunei Poienile Izei este situat in partea de vest a depresiunii Maramuresului, la contactul acesteia cu lantul muntilor vulcanici Oas-Gutai-Tibles, la o altitudine medie de 600 m.
    Zona apartine bazinului hidrografic al raului Iza, paraurile ce strabat teritoriul administrativ si localitatea caracterizandu-se prin ape repezi, cu debite bogate.
    Fauna este reprezentata de mamifere mari:
 • ursi,
 • cerbi,
 • mistreti
    si pasari:
 • cocosul de munte,
 • gainusa de alun.
    Pe teritoriul administrativ al comunei se afla resurse naturale si zone cu valoare pesagistica de interes local cum sunt izvoarele de apa minerala, precum si padurile de foiase si conifere.

    Relatii in teritoriu
   
Comuna Poienile Izei este situata in partea central-estica a judetului Maramures, la distanta pe caile  rutiere de comunicatie de 105 km de resedinta de judet, municipiul Baia Mare, respectiv la 50 km de municipiul Sighetu Marmatiei si nu are in componenta alt sat.
    Teritoriul administrativ in suprafata de 1.645 ha se invecineaza cu:
 • Stramtura la nord,
 • Rozavlea la nord-est,
 • Botiza la sud.
    Legatura restul judetului se realizeaza numai pe cai de circulatie rutiere, pe drumurile judetene:
 • DJ 171 B - Sieu (DJ 186) - Poienile Izei (DJ 171D)
 • DJ 171 D - (DJ 186) - Slatioara - Glod - poienile Izei - Botiza (DJ 171 A).
    Cea mai apropiatastatie de cale ferata este la 32 km, in localitatea Salistea de Sus, pe linia Sighetu Marmatiei - Viseu de Sus - Salva - Beclean pe Somes.
    Localitatea are o zona centrala, unde sunt grupate mai mult sau mai putin, princippalele cladiri publice:
 • primaria,
 • scoala,
 • politia,
 • oficiul postal,
 • caminul cultural,
 • biblioteca, dispensarul comunal,
 • farmacia,
 • muzeul satului.
    Localitatea nu dispune de de alimentare cu apa in sistem centralizat, insa este in derulare "Proiectul de alimentare cu apa a localitatii poienile Izei", in acest moment aprovizionarea cu apa realizandu-se prin intermediul captarii a trei izvoare.
    De asemenea, exista un proiect si in ceea ce priveste canalizarea; in momentul de fata colectarea apelor uzate menajere realizandu-se in bazine vidanhjabile individuale.

    Alimentarea cu energie electrica
    Se realizeaza din sistemul energetic national, prin axa de electrificari rurale sighetu Marmatiei -Budesti, semiaxa botiza, printr-o linie aerianade medie tensiune, ce alimenteaza cele doua posturi de transformare aeriene, amplasate pe stalpi de beton.
    Reteaua de joasa tensiune este aeriana, pe stalpi de beton pe strazile principale si de lemn in rest, asigurand atat iluminatul stradal, cat si alimentarea cu energie electrica a obiectivelor si gospodariilor populatiei.
    Intreg satul este electrificat, exceptie fac doar 12 gospodarii care sunt amplasate in afara intravilanului existent.

    Telefonie si alte dotari
    Abonatii telefonici in numar de 147 sunt deserviti de centrala digitala din Botiza, iar in localitate exista un post telefonic public, amplasat in Primarie.
    In localitate exista TV cablu si doua linii de internet: una prin satelit, care deserveste populatia localitatii si una prin Romtelecom pentru Reteaua Electronica a cComunitatii Locale, unde exista infiintat un Punct de Acces Public la Informatie.